laupäev, 12. aprill 2014

ART IST KUKU NU UT

http://www.artistkukunuut.org/2013/wp-content/uploads/2013/08/KUKU2013_PRADA_FB.png

Esimesena käisin ART IST KUKU NU UT-i näitusel, mille pealkiri oli “Prada Pravda”. Väljapanek toimus kolmel näitusepinnal: Tartu Kunstimuuseumis (Raekoja plats 18), galerii Nooruses (Riia 11) ja Y-galeriis (Küütri 2). Mina käisin ainult Tartu Kunstimuuseumis 14. septembril 2013. aastal.


Kunstnikke on näitusel mitmeid- Auto Italia South East, Wojtek Doroszuk, Kadi Estland, Dmitri Gerassimov, Dmitri Gutov ja Radek grupp, Sanja Ivekovic, Alevtina Kakhidze, Chelsea Knight ja Mark Tribe, Laura Kuusk, Oliver Laric, Kris Lemsalu, Erkki Luuk, Deimantas Narkevicius, Franciszek Orlowski, Dan Perjovschi, Tanel Rander, Dominik Ritszel, Jaanus Samma, Shto Delat?, Anna-Stina Treumund, Ulrich Vog. Tartu Kunstimuuseumis oli välja toodud Dmitri Gutovi ja Radeki gruppi, Sanja Ivekovici, Oliver Larici, Deimantas Narkeviciuse, Dan Perjovschi ja Anna-Stiina Treumundi teosed.


Kuraatoriteks olid Rael Artel, Kaisa Eiche, Marika Agu, Triin Tulgiste, Marie Vellevoog.


Näituse temaatika tuleneb sõnapaarist “Prada-Pravda”, kus prada tähendab Itaalia luksuslikku moetootemarki ja Pravda on Venemaal ilmuv ajaleht, algselt kommunistliku partei häälekandja; sõna “pravda” tähendab “tõde”.

Näitusel oli mitmeid erinevaid teosed: plakatiseeriaid, videoid, installatsioone. Üheks minu lemmikuks oli Dan Perjovschi joonistused seinal, mis koosnesid leidlikest sõnamängudest ja kujunditest. Need rääkisid kõigest ümbritsevast: poliitikast, kultuurist. Joonistused omasid teravaid kommentaare tänapäeva kohta. Need ei olnud solvavad; järele mõeldes on kõik tõesed. Näiteks on mul jäänud meelde joonistus, kus kujutati kahte teksaste paari: ühed olid tavalised ja teised olid katkised, mis on tänapäeval moodsad. Tavalised maksavad 50 eurot, aga katkised teksad makasavad 150 eurot. Selle peale mõeldes avastad jälle midagi tõest.

Samuti meeldis mulle ka Sanja Ivekovici teos, mis koosnes plakatiseeriast. Piltidel olid mitmed supermodellid ja nende piltidelt oli ära võetud firma logo. Selle asemele oli pandud Teise maailmasõja ajal tegutsenud noorte naispartisanide nimed ning tekst, mida lugedes saame teada selle inimese hukkumise või hukkamise asjaolud. Need pildid panid mõtlema ning mõistma, et nii töötab ka tänapäeva reklaamitööstus. Kasutatakse tihti valesid pilte vms, et näidata ja tõestada oma mõtet.

Näitus oli üleüldiselt väga huvitav ning näitas, mida inimesed mõistavad ja seostavad iluga ja tõega. Tartu Kunstimuuseumis oli küll välja toodud ainult kuue inimese teosed, kuid vaatamist jätkus pikaks ajaks ning igav ei hakanud. Näitus oli väga mitmekülgne ning võib öelda ka, et mõtlik.



Kahjuks ei tohtinud näitusel pilte teha.  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar